Hombu tagság és dan-vizsgák

Talán kevesen tudják, de Magyarország nem rendelkezik hivatalos Hombu tagsággal. A magyar aikido ugyanis az ide rendszeresen vagy rendszertelenül látogató japán mestereken keresztül tartotta fenn a kapcsolatot a tokiói szervezettel. Ezen mesterek mindegyike hivatalos aikikai dan fokozatot adott ki a hozzá tartozó vonal aikidokáinak.
Így, bár sokan rendelkeznek aikikai dan fokozattal a különböző magyarországi szervezeteknél, senki nem rendelkezik hivatalos tagsággal.
Jelenleg ott tartunk, hogy az idős mesterek vagy meghaltak, vagy megbetegedtek, vagy egyszerűen már nem járnak tanítani. A magyar aikido részéről már számos lépés történt a hivatalos tagság elérésére, melyek eddig sikertelennek bizonyultak. A miértre világos, érthető válasz nem érkezett. Ennek dokumentációját alább láthatjátok. Egyeztetés zajlott mind email-ben, mind telefonon az illetékes Hombu vezetővel több mint egy éve. Ígéret volt rá, hogy értesítenek a döntésről. Azóta sem történt semmi.
Illetve mégis, hiszen azóta az Aikido Alapítvány létrehozta a saját dan vizsgáját, diplomáját, lezajlottak az első sikeres dan vizsgák (melyre egyébként az előbbi okok miatt már más ágazatban is sor került, sikerrel).

2011. január 23.

Levelezés a Hombuval

2015: Sok minden változott az évek alatt. Kemény munkával, egyeztetéssel és a szervezetek összefogásával idén nyárra két ernyőszervezet is megkapta a Hombu elismertséget Magyarországon. Ezek közül az egyiknek az  Aikido Alapítvány a három alapító között az egyik pillére (A MAAE (Magyar Aikikai Aikido Egyesület) és a Pomázi Harcművészeti Sport Alapítvány). Elsner Sensei kitartó munkája melyet tanítványaiért tett, meghozta számunkra nemzetközi elismertséget és egyben Aikikai diplomák egyenes útját a tanítványoknak.

Hombu Certification:

15-020_UHAAO_Hungary

 

AIKIDOAlapítvány

Aikido Alapítvány Főmenü