Fujita Masatake

FUJITA, MASATAKE 藤田昌武.

8th dan Aikikai

1937. április 21 – 2014. Május 28.

 fujita

Fujita shihan 1937-ben született a kínai Mandzsúriában lévő Csangcsun városban. Családja 1948-ban települt vissza a japán Hokkaido sziget Sapporo városába. O maga 1956-ban beiratkozott a tokiói Takushoku Egyetemre, és ugyanezen év novemberében a Hombu dojoba is. Egyetemista kora előtt soha nem látott aikidót, de édesapja korábban O-sensei tanítványa volt, és megkérte, hogy mikor Tokióba utazik az egyetemre, vigyen el egy levelet O-senseinek. Mihelyt Fujita shihan először találkozott O-sensei-jel, annyira elámult rendkívüli személyiségén, hogy másnap belépett a Hombu dojoba, anélkül, hogy megtudta volna, milyen az aikido.

Miután Fujita shihan elvégezte az egyetemet, egy kormányügynökségnél dolgozott 7 éven át, majd a Hombuhoz szegődött, és a régi dojo régi irodájában vállalt munkát. O-sensei közvetlen alkalmazottja volt, gyakran utazott is vele. Segédkezett az Aikido Shinbun (Aikido Hírlap) kiadásának kezdeti időszakában, valamint több könyv – Az Út dala, Értekezések az Útról, továbbá O-sensei életéről és tanításairól szóló könyvek – kiadásában. Fujita shihan a Hombu dojo főtitkára; e minőségében az Aikikai általános adminisztrációját látja el, amíg vissza nem vonul, hogy idejét teljes egészében az oktatásnak szentelje.

Fujita shihan, az Aikikai Hombu dojo 8. danos nagymestere, az aikido-technikák erőteljes végrehajtásáról híres. Oktatási stílusát általában úgy ismerik, mint “A testmozgás (taisabaki) Fujita-féle elméleté”-t. Ebben az elméletben három alapelem kap hangsúlyt: a testtartás, a kitérés és a technikai alkalmazás. Ő vezette be a progresszív edzésmódszert, melyben először a helyes testtartást tanítják meg, utána a technika végrehajtásához kedvező helyzetbe való, helyes kitérést. Fujita shihan széles körben beutazta a világot tanításával. Az elmúlt évek során élenjáró szerepet töltött be az aikido kelet-európai népszerűsítésében: évente látogat Ukrajnába, Romániába és Bulgáriába, valamint Észtországba és más Balti államokba, sot távoli dél-amerikai országokba is.

Fujita Masatake shihan 1970-ben, első Hong Kong-i látogatása alkalmával társult a Hong Kong-i Aikido Szövetséghez. Jelentős támogatást ajánlott fel Kenneth Cottier shihan Homantin Street-i dojojának az 1971. évi alapítás idején, s azóta, több mint 30 éve rendszeresen jár Hong Kong-ba tanítani. A szövetség 30-ik évfordulójának 2001. évi ünnepségén a doshut és a Hombu dojot képviselő díszvendégként vett részt.

A “Köríves mozgás és a harmónia szelleme” című cikkét abból az alkalomból írta, hogy Bangkokban ünnepélyes megemlékezést tartottak Fukakusa shihan thaiföldi oktatásának 40-ik évfordulójáról. A cikket a Hong-Kong-i szövetségnek küldte el, hogy hírlevelében juttassa el minden tagjához. Írása azóta ennél sokkal szélesebb körben terjedt szét.

Masatake Fujita Shihan 2014. május 28. – án, 77 éves korában hunyt el.

A magyarországi Aikikai vonalat jelenleg Takanori Kuribayashi, 7. danos Hombu shihan viszi tovább és teremti meg a kapcsolatot a magyarországi aikido szervezetek és a Hombu között.

AIKIDOAlapítvány

Aikido Alapítvány Főmenü