Facebook bejegyzések

Én már készülök! ... See MoreSee Less

2 days ago  ·

Ugrás a Facebookra

Mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk a higiéniára és a fertőzések, betegségek terjedésének megelőzésére. Tudjuk milyen fontos szerepünk és felelősségünk van egymással szemben is hogy betartsuk az alapvető szabályokat, edzőpartnereinket ne veszélyeztessük semmi módon. Sosem lehettetek volna jobb helyen, mint itt ahol minden edzésen orvosi felügyelet van, gyönyörű környezetben friss, mozgó levegő van, ahol minden edzésre frissen mosott ruhában jövünk, előtte – utána zuhanyozunk, ahol a tatamit rendszeresen fertőtlenítjük és ebből kiveszi a részét nem csak a kyufokozat nélküli tanítvány, de a tanítónk is. Főorvosunk infrahőmérős ellenőrzéssel győződik meg nincs gyanús személy a gyakorlók között.
Hiába a kiemelt odafigyelés a saját és mások biztonsága érdekében mi is úgy határoztunk az aikido edzéseket szüneteltetjük összhangban az országos intézkedésekkel és reagálva a kormányfő bejelentésére.
A továbbiakban figyeljétek facebook oldalunkat, honlapunkat, twitter csatornánkat további információért. Felelősséggel járjatok el a megelőző intézkedésekben , mi is így teszünk.

4 weeks ago  ·

Ugrás a Facebookra
Aikido Alapítvány közzétett egy jegyzetet.
Aikido Alapítvány

Egy tanítvány szemével....Ha nagyobb tisztességre vagy méltó, az elér téged, ne tolakodj oda. Heltai Gáspár (1520-1574)

Az Aikido Alapítvány technikai vezetője, Elsner László az utóbbi időben bővelkedik szakmai elismerésekben. Nem is csoda, hiszen gyerekek sokasága nőtt fel kezei között, majd vált érett felnőtté. Az aikido oktatásának szentelte életét, professzionálisan csak erre a harcművészetre koncentrálva. Fél emberöltőnyi oktatói munkájának elismerését jelentette 2013-ban a 6. dan-ra emelése, 2015-ben az Év sportszakembere díj, 2017-ben pedig Tata város díszpolgári címének adományozása részére. Mégis talán a legbecsesebb mind közül, a 2020 januárjában odaítélt Shihani cím, amely gyakorlatilag az oktatói munkájának legmagasabb szintű elismerése nemzetközi szinten, közvetlenül az aikido bölcsőjéből a tokiói Hombuból, melyet az alapító egyenesági „örököse” adományozott, egy szigorú, szakmai bizottság véleményét figyelembevéve. Már a jelölés feltételei is olyan követelményeket támasztanak a jelölttel szemben, melynek csak igen kevesen felelnek meg.

A cím odaítélésekor kapott publicitásnak, valamint Elsner Sensei ismertségének köszönhetően sok gratulációt kapott az utóbbi időben, személyesen, írásban, telefonon. Kevesen tudják értelmezni mit is jelent ez a titulus, bár átérzik, hogy ez valami különleges és egy élet munkájának elismerése. Bár a japán, tradicionális harcművészetek rengeteg címet, rangot használnak és maga a nyelv is olyan árnyalt kifejezéseket használ, hogy esetenként a mögöttes jelentéseket is számba kell venni, elmondható, hogy a shihani cím, tanítómestert, példaképet jelent, olyan személyt aki az aikido oktatásában a legmagasabb szintet érte el.

Tanítványai szerint neki nem számítanak a címek és rangok. Ahogy ő szokta mondani, nem különb, mint bármelyik tanítványa, csak előrébb jár az úton és akkor lesz boldog, ha valamelyik tanítványa majd többre viszi, mint ő. Nem hívatja magát nagymesternek, ő a barátainak Laci, a gyerekeknek Lacibácsi a tatamin Sensei (tanító). Ugyanakkor nem edzőként gondol rá senki, hanem munkájával kapcsolatban harcművészként, tanárként, magánéletben pedig barátként, akire mindig lehet számítani. Nem csak a testet, a szellemet, a lelket, de a személyiséget is formálja. Kérdésünkre tanítványai a letisztult és részletesen kidolgozott oktatási módszertana mellett azt emelték ki, hogy milyen jó a hangulat az edzésein, mennyire jó közösséget formál és a tanítványai milyen összetartóak, hogyan segítik egymást a dojo-n kívül is. Ettől többet talán nem is tehet egy tanító sem a munkája során. Ezt fejezi ki ez az elismerés.

Az emberi nagyság nem a kivételes pillanatokban, hanem a szürke hétköznapi munkában világlik ki.

S.S.

Ugrás a Facebookra
Aikido Alapítvány közzétett egy jegyzetet.
Aikido Alapítvány

Elsner Shihan köszöntésePrigya Orsolya/Prigya Zsolt

Egyedülálló eseményt gyűltünk össze ma megünnepelni itt. Annyira egyedülálló, hogy Magyarország történetében még ilyen nem fordult elő, de még kelet-közép Európában sem és belátható időn belül nem is fog megismétlődni. Nevezetesen az, hogy mesterünk, tanítónk és jó barátunk, Elsner László shihan, nagymesteri kinevezést kapott az aikido japán központjából, a Honbu-ból.

Egyedülálló esemény, de nem véletlen. Egyedülálló teljesítmény van mögötte, 45 év elkötelezett munkája és kitartása, ami a japán fellegvár elismerését is kiérdemelte: nem szokásuk nem japán mesternek ilyen címet adományozni. De ennyi év elkötelezett munkája: tanulás, gyakorlás, oktatás, szervezés, vizsgáztatás, utánpótlás felnevelése, edzőtáborok, külföldi, főleg japán mesterek edzőtáborainak szervezése egy egész birodalmat hozott létre ebben a kis országban. Több ezer tanítvány fordult meg a kezei között, 76 fekete öves tanítványt nevelt ki, 1 és 5 dan közöttieket.

Az ember azt hihetné, hogy egy ilyen sikeres életút egy diadalmenet. A végeredmény kétségtelenül, de a megtett út teli volt a mindennapos küzdelmek embert próbáló gyötrelmeivel. A mai fiatalok számára elképzelhetetlen, hogy nem volt kitől tanulni: nem voltak mesterek, internet, YouTube, hogy bár a technikákat megnézzed, a ritkán idelátogató japán mesterek sem képviseltek egységes felfogást, a mozdulatok mindennapos értelmezésében nem segíthettek. Ezeket mind apró mozdulatokból, darabkákból, sokszor a saját tapasztalatából, kárából leszűrve kellett működőképes egységgé formálni és állandóan ellenőrizni, felülbírálni, gyakorolni.

Dan vizsgára eljutni kivételes szervezést, teljesítményt és anyagi terhet jelentett akkoriban. Amellett a magánéletet is kellett szervezni: munkahelyváltás, másodállások, építkezés, gyereknevelés, klubok szervezése, edzések megtartása. Csak edzést tartani egész embert kívánó feladat: minden este fellépés van, amire fel kell készülni, nem lehet fáradtság, betegség, sérülés, közlekedési dugó, magánéleti probléma, teremhiány vagy hogy ne legyen tatami. Minden este, minden nap, akár naponta többször is készen kell állni és olyat mutatni, amitől mindenki úgy érezheti, hogy nem jött el hiába, nem csak elfáradt, hanem tanult is.

A tanítványok többsége nem is tudja, hogy mit kap. Túl azon, hogy élvezetes, dinamikus, a technikákat összefüggéseiben, egymásra épülve szerkesztett anyag kerül bemutatásra és átadásra, sok olyan járulékos haszna is van az edzéseknek, amit észre sem vesznek. Szerintem az egyik legfontosabb, hogy megtanulnak félelem nélkül élni. Aki nem érzi, hogy ez mekkora ajándék, nézzen körül a környezetében és térképezze fel, hogy mitől félnek az ismerősei. Elárulom: majdnem mindentől.

A nagyság fel nem ismeréséről érdekes történetet olvastam a minap: Joshua Bell, korunk egyik legismertebb, legjobb, legvirtuózabb hegedűse kiállt a Washington-i metró aluljárójában a 3,5 millió dollárt érő Stradivarijával utca zenélni. 6 Bach szerzeményt játszott el, a legbonyolultabbakat, 45 percen át. Kb. 1000 ember haladt el mellette ez idő alatt, összesen 7 állt meg hallgatni, zömében gyermekek, egyiküket úgy kellett elráncigálni. Egyetlen ember ismerte fel, aki pár héttel korábban látta és hallotta őt játszani egy eseményen. Nem egészen 32 dollárt kalapozott össze ezalatt. A két nappal korábbi bostoni koncertjén a legolcsóbb jegy is 100 dollár fölött volt, minden jegy elkelt. Egyetlen tapsot vagy elismerő gesztust nem kapott. Szóval így ismerjük fel a nagyságot magunk körül.

Elsner László, mesterünk, Lacink! Életeddel, munkásságoddal jobbá tetted a világot. És jobbá tetted a mi életünket is. Köszönet és hála érte.

Gratulálunk a Shihan kinevezésedhez!

Ugrás a Facebookra

Imádjuk az edzéseket, a felkészítő eseményeket, de leginkább a meglepetés bulikat 😀 Tervben volt ugyan hogy megünnepeljük a Mester kinevezését, de sajnos úgy tűnt nem tudjuk megtenni több okból kifolyólag. Most azonban mikor ilyen szép számmal gyűltünk össze, több tanítvány összefogásával sikerült egy "meglepetést" összehozni, melyen kötetlen formában, megtarthattunk egy beszélgetős, nagyot evős, ivós köszöntést Mesterünknek, családjának, tanítványainak, barátainak. Köszönjük a szervezést, a részvételt és hogy a szombati napotokat velünk töltöttétek. Mester! Szívből gratulálunk még egyszer és köszönünk mindent. ... See MoreSee Less

A tegnapi mesterkurzusról... ... See MoreSee Less

Ugrás a Facebookra

Most pénteken 02.14 -én, Tatán a megszokottól eltérően 17.00-kor kezdődik az edzés. ... See MoreSee Less

Ugrás a Facebookra

A regionális 24óra , KEM-i napilapban a hétvégén megjelent cikket adjuk most közre, melyet nagyra értékelünk, mint minden sajtó megjelenést melyben mesterünket, szervezetünket, vagy nagyra becsült harcművészeti águnkat méltatják.
Ugyanakkor szeretnénk kicsit pontosítani ha megengeditek.
Rögtön az elején természetesen 6. és nem 7. dan fokozattal rendelkezik Elsner mester, illetve a "küzdősport" kifejezést igyekszünk kerülni, mi harcművészetként jelöljük meg az aikido-t. Az oklevelet nem Japánban vette át, hanem ahogy azt a korábbi posztokban láttátok, egy nagyon szépen elkészített, hivatalos borítékban érkezett. A mi olvasatunkban a cikk valahogy így nézne ki :

Elsner László, a szervezet technikai igazgatója megkapta az igen megtisztelő shihan-i címet az aikido központjától, a tokiói Hombu Dojo-tól.
A shihan szó több, japán eredetű harcművészetben használatos, talán kicsit eltérő megközelítéssel, de a legegyszerűbb és legrövidebb fordítása talán a mestertanár, tudatában lévén a japán kultúra árnyaltságának. Az aikido-ban ennek a címnek a kiérdemléséhez minimum 6. dan fokozattal és annak megszerzését követően minimum 6 eltelt évvel kell az egyénnek rendelkeznie, annyiban azonban független a dan-fokozatok rendszerétől, hogy nem jár automatikusan, hanem egy elbíráló bizottság vizsgálja meg a jelölt életútját, aikido-ban és annak oktatásában betöltött szerepét, jártasságát, elért eredményeit. Ettől függően közös döntés alapján ítélik meg a kinevezést, melyről oklevelet is kiállítanak.
„Különösen megtisztelő számomra ez a kinevezés, hiszen a Hombu Dojo egy olyan gesztust tett, amivel elismeri mind a saját munkásságomat, mind a magyarországi aikido-t. Erre a címre nem lehet vizsgázni. Mikor elkezdtem az aikido-t, még az első dan-fokozat is távolinak tűnt. Soha nem fordult meg a fejemben, hogy ez a nap is eljöhet. Nagyon hálás vagyok a Hombu Dojo-nak, de legfőképpen mestereimnek és tanítványaimnak, akik nélkül ezt nem sikerült volna elérni”-nyilatkozta Elsner sensei.
A kérdésre, hogy ezután változik-e valami, ezt válaszolta:
„Ez egy megtisztelő cím a Hombu Dojo-tól, és egyben óriási bizalom a részükről, melyet, ahogy eddig is, a jövőben is igyekszem erősíteni az aikido minél alaposabb tanulmányozásával, megértésével és lelkiismeretes átadásával. Fontosnak tartom, hogy az Alapító, Ueshiba Morihei üzenete és tanítása az egyetemes békéről minél több emberhez eljusson az aikido által. Lényegében az eddig járt utat szeretném még jobban tökéletesíteni.”
Kiemelendő, hogy Elsner László első magyar emberként érdemelte ki a shihan-i címet.
„Tudtommal magyar ember ezidáig még nem kapott shihan-i kinevezést. Éppen ezért külön öröm számomra, hogy szűkebb hazám, Tata városa ismét egy jelentős mérföldkőhöz érkezett, ami az aikido magyarországi történelmét illet. Igazán felemelő tudni, hogy ez a csodás város sok ragyogó értéke mellett a világ és Magyarország „aikido-s térképén” is jelen van.”
2020 tehát nagyszerűen indult a tatai aikido-sok számára, és remélhetőleg ez egy nagyszerű kezdete lesz az új évtizednek is. "

Edzésről (K.G felvételei) ... See MoreSee Less

Egy edzésről...
Fotók : Kövesdy Gábor