Új tatamikat kapott a TAC Aikido szakosztálya

Kivételes napra virradt a Tatai Atlétikai Club aikido szakosztálya. Április 22-én, szombat délelőtt csodálatos, kiváló minőségű új tatamik érkeztek a tornacsarnokba. A TAC és az Aikido Alapítvány összefogásának köszönhetően a szakosztály ezeken a vadonatúj BSW tatamikon folytathatja az edzéseit, melyek a teremmel együtt méltó környezetet teremtenek az ott folyó munkának. A 1,5×1 m-es méretű szőnyegek a minőségükön túl méretükkel is segítik az edzések megszervezését, hiszen a 2×1 m-esek után könnyebb a tárolása, valamint le-és elpakolása, különös tekintettel a gyermekek edzéseire. A tatamik érkezése egyben méltó előhangja az aikido szakosztály fennállását jövőre ünneplendő, 25 éves évfordulónak. Ezúton is köszönjük Lázár Ottó Elnök Úrnak és a Tatai Atlétikai Club elnökségének, hogy ezt a közelgő ünnepet szebbé tették nekünk.
És hogy teljes legyen az öröm, Lázár Ottó Elnök Úr jóvoltából megszületett az aikido szakosztály TAC-os melegítője is.

Az aikido pszichológiai és fizikai hatásai – narratív áttekintés (Szabolcs Zsuzsanna)

Az alábbi egyedülálló témaválasztású cikk a Magyar Sporttudományi szemle 2017/1 számában jelent meg. Jelenleg 1. kyus társunk Szabolcs Zsuzsanna ( Pszichológiai Doktori Iskola, ELTE ) tollából. Köszönjük!

Kedvcsináló
Összefoglaló munkánk célja egy rendszerint rekreációs személyiségfejlesztési célzattal űzött, a versenyzést nem preferáló keleti mozgásforma, az aikido fizikai és pszichológiai hatásaival kapcsolatos empirikus kutatási eredmények összefoglalása. Érdekes kérdés az, hogy az aikido filozófiájában központi helyet elfoglaló megfontolások (nem-ártás,
erőszakmentesség, lágy konfliktuskezelés, stb.) mennyire valósulnak meg a gyakorlatban, illetve mennyire használhatók fel a mindennapi életben. Öszszességében az aikido-gyakorlás testre és lélekre gyakorolt hatásaival kapcsolatos tudományos munkák száma nem túl nagy, s a vizsgálatok többsége módszertani problémákkal terhelt. Mindezeknek, valamint a kulturális különbségeknek is betudható az, hogy ellentmondásos eredmények is születtek. A kutatások egy része ugyanakkor meggyőző eredményekkel is szolgált, eszerint az aikido hatással van a helyes testtartás kialakítására, a nagyobb jelentudatosságra, a jobb fizikai önhatékonyságra, sport-önbizalomra, fejlettebb éntudatra, illetve kapcsolatban van az egészséget elősegítő viselkedéssel, a kisebb reakcióidővel, a tapasztalatokra való nagyobb fokú nyitottsággal, a megnövekedett testtudatossággal, az önmegvalósítással, a megbocsátással, és a csökkent impulzivitással. Figyelembe véve az aikido népszerűségét, a rendszeres aikido gyakorlás testi-lelki hatásainak tudományos vizsgálatát érdemes folytatni.

A teljes cikk letölthető: INNEN

Éves program 2017

JAN 21 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

FEBR 18 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

MÁRC 18 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

Szo, 11:00 ·

ÁPR 22 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

Szo, 12:00

MÁJUS 20 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

Szo, 12:00 ·

JÚN 26 Tata idényzáró tábor

június 26.–július 1.

JÚL 24 Veszprém XVIII. nyári aikido szeminárium

július 24.–július 30.

OKT  7 Aikido Alapítvány Nyíltnap a TAC-on

DEC 29 2017 évzáró edzés és az azt követő vacsora

december 29.–december 30.

Év búcsúztató közös edzés

Mint minden évben 2016-ban is közös edzéssel zárjuk az évet. Az edzés mint mindig most is ingyenes és a szokott helyen Tatán a TAC csarnokban lesz. A terem 16.00 után már nyitva lesz , de az edzés csak 17.00-kor kezdődik. Edzés után mindenki aki szeretne csatlakozni és már jelezte ebbéli szándékát , illetve a szabadon maradt helyek függvényében a többiek , közösen egy esti beszélgetős, eszem-iszomra szívesen látott. Idén a tófarokba megyünk.

Nyílt nap (2016 október 8.)

14572108_10207463353364980_1551000361_oOktóber 8-án ismét nyíltnapot szervez az Aikido Alapítvány a TAC-on (Tatai Atlétikai Club, Tata) . Minden érdeklődőt szeretettel várunk, aki már aikidozik, akit csak érdekel a harcművészet és aki csak szeretne egy fantasztikus eseményen részt venni ahol találkozhat hazánk egyik legmagasabb fokozatú mesterével, valamint számos tanítványával is akik közül többen maguk is magasan képzett mesterek és tanítók.
Ha kíváncsi vagy, bátran csatlakozz hozzánk! Programunkat 9.30-tól kezdjük a gyerekek edzésével (6-12 éves korosztály), majd a felnőttek edzése következik 11.00-tól. Mindezt az Aikikai Dan Diplomák átadási ceremóniája követi 12.30-tól.
Tapasztalhatsz, kérdezhetsz, vagy csak egyszerűen nézőként is részt vehetsz. Találkozunk szombaton.
Az esemény adatlapja : https://www.facebook.com/events/172670339827975

Megérkeztek a Dan diplomák

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy megérkeztek a már nagyon várt dan diplomák az UHAAO-n keresztül a szervezetünkhöz.

A danosaink listája is bővült természetesen és frissítve ITT érhetitek el.

Szívből gratulálunk mindenkinek. Az átadási ceremóniáról külön értesítünk benneteket a Facebook oldalunkon.

Dan-vizsga felkészítő

Már huzamos ideje, több mint fél éve zajlanak a rendszeres, állandó időpontban lévő dan-vizsga felkészítő edzések. Ez idő alatt számos gondolat, kérdés, probléma merült fel, melyekre a továbbiakban igyekszünk választ adni amolyan „GYIK” formában.
Mikor, hol, kivel?
A felkészítő edzések minden hónap 3. szombatján, Tatán kerülnek megrendezésre, technikai vezetőnk, Elsner László vezetésével. Ez a rendszer biztosítja az állandóságot, kiszámíthatóságot és tervezhetőséget. A helyszín a legtöbb klub számára könnyen és rövid idő alatt megközelíthető, és alkalmazkodik a 21. századi modern sportkörülményekhez.
Miért?
Mint az ismeretes, az Aikido Alapítvány tagja a United Hungarian Aikikai Aikido Association nevű szervezetnek, mely tavaly megkapta az Aikikai dan-fokozatokra való vizsgáztatás jogát. Ennek megfelelően időszerűnek és szükségesnek gondoltuk egy olyan szeminárium-sorozat elindítását, mely célzottan a vizsgákra és az ott felmerülő elvárásokra fókuszál. A cél egy olyan minőségbiztosítási rendszer felállítása, mely alkalmas megfelelő színvonalon továbbvinni az Aikikai aikidóját. Emellett szeretnénk lehetőséget adni a két vizsga között történő munkával eltöltött napok számának és a gyakorlás minőségének növelésére.
Kinek?
A szemináriumok a magasabb fokozatok (második, első kyu illetve dan) vizsgáinak anyagát illetve az azokon elvárt szintet célozzák meg mind technikailag, mind intenzitásban. Aki sikeresen teljesítette a 3. kyu-s vizsgát, annak mindenféleképpen ajánlott.
Kötelező?
Mint ahogy az életben semmi, így ez sem kötelező. Aikido-t gyakorolni sem kötelező. Vizsgázni sem. Azonban annak, aki magasabb fokozatokra vágyik, mindenképpen érdemes fontolóra venni a következőket:
Az aikido budo, és mint ilyen, nem könnyű út. Áldozatokkal, erőfeszítéssel jár, melyet a gyakorló személy önként, örömmel vállal, hogy fejlessze saját magát. Példaként mindjárt O’Sensei-t állíthatjuk elsőként, aki nem kímélte magát, és most mindannyian, akik az Ő művészetét próbáljuk gyakorolni, élvezhetjük annak hatásait. De sorolhatnánk itt rengeteg japán, európai és nem utolsó sorban  magyar mestert is. A mai fogyasztói társadalomban és felgyorsult világban minden azonnal kell, lehetőleg erőfeszítés és munka nélkül. Ez utóbbi két szó talán baljósan csenghet egyeseknek. Ők helyettesítsék azokat az örömteli tanulás és fejlődés szavakkal. Szeretnénk, ha a tanulók nem megszereznék, hanem kiérdemelnék a fokozatukat. Ahhoz viszont nem asszisztálunk, hogy a fent említett mesterek áldozatát lealacsonyítsuk, az aikido-ból pedig egy papírautomatát csináljunk, hogy utána a legyártott diploma gyűjtés keretein belül befektetés nélkül ott virítson a falon vagy a doboz alján két féléves OKJ-s között. Ennyivel tartozunk az Ueshiba családnak.
Ezen kívül nem tartjuk rossz dolognak, hogy az Alapítvány klubjai bizonyos időközönként együtt gyakorolnak egy 6. danos tanár vezetésével. Hiszen az egyik elsődleges cél egy erős, egészséges, egymást támogató közösség létrehozása, mely talán nem is olyan idegen az aikido szellemiségétől.

Aikido Alapítvány Főmenü