Danosaink listája frissült

Sajtó megjelenés – Kisalföld 2017.09.19.,Kedd

TATA. Öten érdemelték ki idén Tata legjelentősebb kitüntetését, a díszpolgári címet. A díjazottak egyike a keleti harcművészet oktatásában jeleskedik. Ezrek sajátították el tőle közel négy évtized alatt az aikidó alapjait. Elsner Lászlót szinte mindenki ismeri Tatán, ő a hazai aikidó egyik úttörője.
A hatdanos mester a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán került közel az aikidóhoz, ott ismerkedett meg egy kongói fiatalemberrel, Gollo Michellel. „Kedvet kaptam hozzá, tőle kezdtem tanulni ezt a harcművészetet.1983-ban Tatára kerültem, »civil-ben« akkoriban híradós tiszt voltam. Budapesten már oktattam,ami folytatódott Tatán, a híradós zászlóaljnál idézte fel Elsner László.

A nagyításhoz kattintson a képekre!

Elkezdődtek az edzések Tatán

2017.09.04-én Hétfőn elkezdődtek a TAC -on Tatán az edzések. Nem könnyű a hosszú nyaralás után ismét visszarázódni, de így is megtelt a tatami és új – gyerekcsoportból felkerült – társak és érdeklődők is. Látjuk egymást ezentúl minden hétfőn, szerdán és pénteken.

Mesterünk Tata város díszpolgára lett

Mesterünk Tata város díszpolgára lett.

Az idei augusztus 20-i nemzeti ünnepünk az Aikido Alapítvány számára is emlékezetes marad. Mesterünket és technikai vezetőnket beválasztották Tata díszpolgárai közé. A megtisztelő címet a város polgármestere, Michl József nyújtotta át a Kossuth téren rendezett, fényes ünnepség keretében.

Az illusztris kitüntetés komoly elismerése Elsner László azon tevékenységének, melyben az aikido népszerűsítésén és terjesztésén túl Tatát e japán harcművészet történelmi helyszínévé emelte.

A város ezzel a gesztussal kinyilvánította mesterünk eddigi négy évtizednyi munkájának megbecsülését, egyben bíztatást adva a megkezdett út folytatásához.

A tatai székhelyű Aikido Alapítvány pedig azután, hogy sikeresen jogosultságot szerzett Aikikai dan-fokozatokra való vizsgáztatásra a United Hungarian Aikikai Aikido Organization keretein belül, regionális szinten is megkapta az erkölcsi támogatást technikai vezetőjén keresztül. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen városunk mindig is fontos színtere volt a hazai aikido életének, és szeretnénk, ha ezt a szerepet a jövőben is megtartaná.

Új tatamikat kapott a TAC Aikido szakosztálya

Kivételes napra virradt a Tatai Atlétikai Club aikido szakosztálya. Április 22-én, szombat délelőtt csodálatos, kiváló minőségű új tatamik érkeztek a tornacsarnokba. A TAC és az Aikido Alapítvány összefogásának köszönhetően a szakosztály ezeken a vadonatúj BSW tatamikon folytathatja az edzéseit, melyek a teremmel együtt méltó környezetet teremtenek az ott folyó munkának. A 1,5×1 m-es méretű szőnyegek a minőségükön túl méretükkel is segítik az edzések megszervezését, hiszen a 2×1 m-esek után könnyebb a tárolása, valamint le-és elpakolása, különös tekintettel a gyermekek edzéseire. A tatamik érkezése egyben méltó előhangja az aikido szakosztály fennállását jövőre ünneplendő, 25 éves évfordulónak. Ezúton is köszönjük Lázár Ottó Elnök Úrnak és a Tatai Atlétikai Club elnökségének, hogy ezt a közelgő ünnepet szebbé tették nekünk.
És hogy teljes legyen az öröm, Lázár Ottó Elnök Úr jóvoltából megszületett az aikido szakosztály TAC-os melegítője is.

Az aikido pszichológiai és fizikai hatásai – narratív áttekintés (Szabolcs Zsuzsanna)

Az alábbi egyedülálló témaválasztású cikk a Magyar Sporttudományi szemle 2017/1 számában jelent meg. Jelenleg 1. kyus társunk Szabolcs Zsuzsanna ( Pszichológiai Doktori Iskola, ELTE ) tollából. Köszönjük!

Kedvcsináló
Összefoglaló munkánk célja egy rendszerint rekreációs személyiségfejlesztési célzattal űzött, a versenyzést nem preferáló keleti mozgásforma, az aikido fizikai és pszichológiai hatásaival kapcsolatos empirikus kutatási eredmények összefoglalása. Érdekes kérdés az, hogy az aikido filozófiájában központi helyet elfoglaló megfontolások (nem-ártás,
erőszakmentesség, lágy konfliktuskezelés, stb.) mennyire valósulnak meg a gyakorlatban, illetve mennyire használhatók fel a mindennapi életben. Öszszességében az aikido-gyakorlás testre és lélekre gyakorolt hatásaival kapcsolatos tudományos munkák száma nem túl nagy, s a vizsgálatok többsége módszertani problémákkal terhelt. Mindezeknek, valamint a kulturális különbségeknek is betudható az, hogy ellentmondásos eredmények is születtek. A kutatások egy része ugyanakkor meggyőző eredményekkel is szolgált, eszerint az aikido hatással van a helyes testtartás kialakítására, a nagyobb jelentudatosságra, a jobb fizikai önhatékonyságra, sport-önbizalomra, fejlettebb éntudatra, illetve kapcsolatban van az egészséget elősegítő viselkedéssel, a kisebb reakcióidővel, a tapasztalatokra való nagyobb fokú nyitottsággal, a megnövekedett testtudatossággal, az önmegvalósítással, a megbocsátással, és a csökkent impulzivitással. Figyelembe véve az aikido népszerűségét, a rendszeres aikido gyakorlás testi-lelki hatásainak tudományos vizsgálatát érdemes folytatni.

A teljes cikk letölthető: INNEN

Éves program 2017

JAN 21 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

FEBR 18 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

MÁRC 18 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

Szo, 11:00 ·

ÁPR 22 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

Szo, 12:00

MÁJUS 20 Vizsgára felkészítő konzultáció , edzés

Szo, 12:00 ·

JÚN 26 Tata idényzáró tábor

június 26.–július 1.

JÚL 24 Veszprém XVIII. nyári aikido szeminárium

július 24.–július 30.

OKT  7 Aikido Alapítvány Nyíltnap a TAC-on

DEC 29 2017 évzáró edzés és az azt követő vacsora

december 29.–december 30.

Év búcsúztató közös edzés

Mint minden évben 2016-ban is közös edzéssel zárjuk az évet. Az edzés mint mindig most is ingyenes és a szokott helyen Tatán a TAC csarnokban lesz. A terem 16.00 után már nyitva lesz , de az edzés csak 17.00-kor kezdődik. Edzés után mindenki aki szeretne csatlakozni és már jelezte ebbéli szándékát , illetve a szabadon maradt helyek függvényében a többiek , közösen egy esti beszélgetős, eszem-iszomra szívesen látott. Idén a tófarokba megyünk.

Nyílt nap (2016 október 8.)

14572108_10207463353364980_1551000361_oOktóber 8-án ismét nyíltnapot szervez az Aikido Alapítvány a TAC-on (Tatai Atlétikai Club, Tata) . Minden érdeklődőt szeretettel várunk, aki már aikidozik, akit csak érdekel a harcművészet és aki csak szeretne egy fantasztikus eseményen részt venni ahol találkozhat hazánk egyik legmagasabb fokozatú mesterével, valamint számos tanítványával is akik közül többen maguk is magasan képzett mesterek és tanítók.
Ha kíváncsi vagy, bátran csatlakozz hozzánk! Programunkat 9.30-tól kezdjük a gyerekek edzésével (6-12 éves korosztály), majd a felnőttek edzése következik 11.00-tól. Mindezt az Aikikai Dan Diplomák átadási ceremóniája követi 12.30-tól.
Tapasztalhatsz, kérdezhetsz, vagy csak egyszerűen nézőként is részt vehetsz. Találkozunk szombaton.
Az esemény adatlapja : https://www.facebook.com/events/172670339827975

Aikido Alapítvány Főmenü