Dr. Fehér Attila

Aikido tanulmányok kezdete: 1984
5. kyu: 1985
4. kyu: 1985
3. kyu: 1985
2. kyu: 1986
1. kyu: 1987
1. dan: 1989
2. dan: 1996
3. dan: 2000
4. dan: 2007
5. dan: 2016 Aikikai (2012 AFH)

aikido

Dr. Fehér Attila 1970-ben született Komlón. 1984 óta tanulja, a tanulás mellett 1995 óta tanítja az aikidot. Mindez idő alatt hűen követte mestere, Elsner László 6. danos sensei, valamint Fujita Masatake 8. danos shihan és O-sensei (Ueshiba Morihei) tanítását.

Önéletrajz

1984-ben kerültem Tatára, amikor honvéd kollégistaként az Eötvös József Gimnázium tanulója lettem. November, december környékén volt egy aikido bemutató a kollégiumban, ami „szerelem” volt első látásra. Elsner László sensei kezei alatt megkezdődött életemnek egy új útja, amit úgy hívnak, hogy „az aikido gyakorlásának útja”. A középiskolás évek alatt Tatán éltem, tanultam az aikidot. 1987. decemberében szereztem meg az 1. kyu fokozatot. 1988. szeptemberben a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán kezdtem meg a főiskolai tanulmányaimat, Szolnokon. Az iskola testnevelői és parancsnoki vezetése nem tette lehetővé, hogy a városban működő aikido dojoba kijuthassak gyakorolni. Ekkor készültem az első dan-vizsgámra. Egyéb lehetőség híján, a laktanya szabadtéri műanyag burkolatú teniszpályáján gyakoroltam Kesztyüs József barátommal, sokszor pedig egyedül, mindezt akár mínusz 10-15 fokban is. Az aikido szeretete sokkal erősebb volt annál, hogy meghátráljak egy kis nehézség előtt. 1989. februárjában szereztem meg az 1. dan fokozatot Tamura sensei előtt.
Az élet úgy hozta, hogy nem folytattam katonai tanulmányaimat, hanem 1989-ben Győrbe kerültem a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolára, ahol 1992-ben hídépítő üzemmérnökként végeztem. Ebben a három évben lehetőségem volt együtt gyakorolni Tóth István senseijel, akinek ma is hálás vagyok, hogy helyet biztosított számomra a dojojában.
A sorkatonai szolgálatom letöltése után 1994-ben kerültem vissza szülővárosomba, Komlóra. Itt nem volt aikido tanulási lehetőség, így Pécsett kerestem és találtam meg Kiss Miklós dojoját. Az ő dojojába kezdtem járni, együtt készültünk a 2. danos vizsgánkra. Sokat tanultunk egymástól, a mai napig szívesen emlékszem vissza azokra az időkre. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy az idők végezetéig nem járhatok Pécsre aikidozni, edzhetnék én a saját dojomban is, illetve több komlói aikidoka, akikkel együtt jártam Pécsre, bíztatott, hogy nyissak dojot Komlón. Így történt, hogy 1995. szeptemberben megnyílt a Komlói Aikido Klub és azóta is működik.
A klub beindításában mesterem, Elsner László sensei támogatott, az Aikido Alapítvány segített a szükséges tatami előteremtésében is. A szakmai felügyelet azóta is biztosított, minden évben többször találkozom mesteremmel, részt veszek a nyári edzőtáborain.
1996-ban megismerkedtem Fujita Masatake shihannal és ha tehettem, minden edzőtáborán ott voltam. A 2., 3. és 4. dan fokozatomat Fujita shihantól kaptam. Az ő elvesztése (2014. május 28.) kimondhatatlan fájdalmat jelentett számomra. Az én aikidomban és a tanítványaim aikidojában biztosan él tovább!
Fujita shihan betegségét követően sajnos évekig nem tudtunk kapcsolatot létesíteni a japán Hombu dojoval, így az Aikido Alapítvány 2010-ben létrehozta saját dan-vizsga rendszerét. Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy 2012-ben mesterem, Elsner László 6. dan Aikikai, méltónak tartott arra, hogy megkaphassam az Aikido Alapítvány 5. dan fokozatát.
Elsner sensei erőfeszítéseinek is köszönhetően 2015-ben létrejött az Egyesült Magyarországi Aikikai Aikido Szervezetek, melynek egyik alapító szervezete az Aikido Alapítvány. Az EMAASZ Aikikai (Hombu) elismertséget kapott. Ennek folyománya, hogy 2015-ben Elsner sensei előtt lezajlottak az első Aikikai dan-vizsgák 1.-4. dan fokozatra, majd Elsner sensei ajánlásával 2016. január 10-én Aikikai Godan (5. dan) fokozatot kaptam.
A komlói klub edzései a „Steinmetz Miklós” Szakközépiskola kistornatermében voltak és vannak mai napig is (ma Kökönyösi Szakközépiskolának hívják, de ez már ki tudja, hogy hányadik neve:-)). Itt 54m2 tatamin gyakorolunk heti két alkalommal, az iskolai tanévben.
Az aikido tanítása és az aikido gyakorlása két külön világ. Amikor elkezdtem a tanítást, még nem tudtam, hogy mekkora fába vágtam a fejszémet, de sejtettem. 11 év gyakorlás után kezdtem el tanítani, kényszerhelyzetben voltam. Sokkal szívesebben tanultam volna még 10-15 évig a tanítás felelőssége nélkül. Nagyon hamar megszoktam a helyzetet. Öröm volt látni, ahogy a magyarázatok és a sok gyakorlás meghozza gyümölcsét, a tanítványok egyre ügyesebbek. Tanítás közben egyre jobban megértettem az aikido szellemiségét, a technikák mikéntjét, rendszerét. Szomorúság volt viszont olyan emberekkel találkozni, akik azért álltak tovább, mert csak úgy érezték jól magukat, ha jó alaposan megütötték vagy megrúgták őket. (Ezt nálunk nem kapták meg.)
Nagyon szerencsés embernek mondhatom magam, hogy megtapasztalhatom az aikido csodáját!

2016.

Dr. Fehér Attila

 

AIKIDOAlapítvány

Aikido Alapítvány Főmenü