Mérföldkőhöz érkezett a megyei és a magyar aikido

Jozsef.petrlk@mediaworks.hu

Mérföldkőhöz érkezett a megyei és a magyar aikido
Történelmi pillanat

Az elismertség a lehető legnagyobb elismerés a magyar aikidónak. Hazánkban csak két hatodik danos szakember tevékenykedik. Közülük az egyik a Tatán élő Elsner László. Minden bizonnyal a szimpatikus sportember elhivatottsága, szaktudása és felkészültsége is hozzá járult a hazai szervezet elismertségéhez, sportdiplomáciai sikeréhez.

A United Hungarian Aikikai Aikido Organizations (UHAAO) nevű hazai szervezet, amelynek a tatai székhelyű Aikido Alapítvány alapító tagja, megkapta a tokiói Hombu dojo (az aikido világközpontja) elismertségét.
Megtiszteltetés
Ez óriási eredmény, amely többek között azt jelenti, hogy a szervezet mostantól hivatalosan elismert tagja az aikido alapítója, Morihei Ueshiba családja által vezetett világszervezetnek, íme egy idézet Ueshiba vagy O-szenszej „(jelentése: nagymester, nagy tanító) filozófiájából: „Az igazi harcos mindig három fegyverrel rendelkezik: a békesség ragyogó kardjával; a bátorság, bölcsesség és barátság tükrével; valamint a megvilágosodás értékes drágakövével”.

Negyven év után
A magyarországi aikido csaknem 40 éves története során mindig is tartotta, ápolta kapcsolataitjapánnal, az aikido szülőhazájával. Ez a folyamatosan idelátogató mestereken keresztül történt, akik átadták tudásukat és a megfelelő mederbe terelték a gyakorlást. A fejlődést nyomon követve és ellenőrizve rendszeresen rendeztek vizsgákat, amelyek sikeres teljesítés esetén regisztrálva lettek az aikido központjában, a tokiói Hombu Dojóban. A hosszú évek kemény munkája, kitartása végül meghozta gyümölcsét: a Hombu dojo végre megfelelőnek ítélte a ma¬gyar aikido színvonalát, felépítését arra, hogy megadja a hivatalos elismertséget.
Ezzel a lépéssel az UHAAO és vele tagszervezetként az Aikido Alapítvány is megkapta a jogot, hogy szorosan és hivatalosan kapcsolódva a Hombu dojó-hoz, de mégis önállóan terjessze az Ueshiba-család aikidó-ját, dan-vizsgákat rendezzen és Aikikai-fokozatokat biztosítson. Ennek felügyelete és biztosítása egy komoly múlttal rendelkező és felkészült dan-kollégium kezében van, köztük két olyan magyar szakemberrel, akik jelenleg egyedüliként rendelkeznek hazánkban a 6. dan fokozattal.

Nálunk a mester
Egyikükkel, Elsner László-val éppen megyénk büszkélkedhet, aki Tatán él és terjeszti, gyakorolja az aikidót már közel negyedik évtizede. Ebből is egyértelműen adódik, hogy szűkebb hazánkban, a döntést követően rengeteget profitálhat ez a sportág. A mesterre már a kezdetek óta jellemző volt, hogy az aikido népszerűsítsét mennyire fontosnak tartja.
A United Hungárián Aikikai Aikido Organizations most már hivatalosan is részévé vált a világ aikidós vérkeringésének, biztosítva a jövőt a mostani és az eljövendő aikidósok számára, akik így e harcművészet szívéhez szervesen kapcsolódva gyakorolhatnak és képviselhetik az alapító, Ueshiba Morihei szellemiségét.

A Sportág alapításának története
Az aikido gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén és elvezetésén, valamint annak szét-szórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító (Uesiba Morihei) megfogalmazása szerint az aikidó egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a Világegyetemben. Ennek meg-felelően az aikidó gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk és irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építőjellegű konfliktuskezelésre kell törekednie. Az alapító spirituális fejlődésére – a harci gyakorlatok mellett -jelentős befolyással volt az, hogy az Omoto-kjó nevű sintó szekta követőjévé vált. A szekta célja a „Béke Királyságának” megalapítása volt, amelyet Mongólia területén szerettek volna felépíteni. Ez a szellemi hatás az aikidóban is jelentkezik.

sajtó