Az aikido pszichológiai és fizikai hatásai – narratív áttekintés (Szabolcs Zsuzsanna)

Az alábbi egyedülálló témaválasztású cikk a Magyar Sporttudományi szemle 2017/1 számában jelent meg. Jelenleg 1. kyus társunk Szabolcs Zsuzsanna ( Pszichológiai Doktori Iskola, ELTE ) tollából. Köszönjük!

Kedvcsináló
Összefoglaló munkánk célja egy rendszerint rekreációs személyiségfejlesztési célzattal űzött, a versenyzést nem preferáló keleti mozgásforma, az aikido fizikai és pszichológiai hatásaival kapcsolatos empirikus kutatási eredmények összefoglalása. Érdekes kérdés az, hogy az aikido filozófiájában központi helyet elfoglaló megfontolások (nem-ártás,
erőszakmentesség, lágy konfliktuskezelés, stb.) mennyire valósulnak meg a gyakorlatban, illetve mennyire használhatók fel a mindennapi életben. Öszszességében az aikido-gyakorlás testre és lélekre gyakorolt hatásaival kapcsolatos tudományos munkák száma nem túl nagy, s a vizsgálatok többsége módszertani problémákkal terhelt. Mindezeknek, valamint a kulturális különbségeknek is betudható az, hogy ellentmondásos eredmények is születtek. A kutatások egy része ugyanakkor meggyőző eredményekkel is szolgált, eszerint az aikido hatással van a helyes testtartás kialakítására, a nagyobb jelentudatosságra, a jobb fizikai önhatékonyságra, sport-önbizalomra, fejlettebb éntudatra, illetve kapcsolatban van az egészséget elősegítő viselkedéssel, a kisebb reakcióidővel, a tapasztalatokra való nagyobb fokú nyitottsággal, a megnövekedett testtudatossággal, az önmegvalósítással, a megbocsátással, és a csökkent impulzivitással. Figyelembe véve az aikido népszerűségét, a rendszeres aikido gyakorlás testi-lelki hatásainak tudományos vizsgálatát érdemes folytatni.

A teljes cikk letölthető: INNEN