2012, Veszprémi tábor

dsc_0423

kép 13 / 51

A hagyomány kötelez, a színvonal pedig kötelező. Az idei nyár derekán ismét megrendezte az alapítvány a 13. veszprémi nyári edzőtáborát. A sorszámmal ellentétben még a babonásoknak sem lehetett panasza, kifogása az edzőtáborral kapcsolatban.
Sok új és még több ismerős arcot láthattunk újra a közel 90 fős résztvevői körben. A hétfői kora délutáni tatamipakolással hangolódhatott rá a társaság az előttük álló, egy heti fizikai és szellemi „sanyargatásra”, amelyeket Elsner László 5. dan-os mester technikai edzései, Vass Zoltán újdonsült (lásd később) 5. dan-os mester eszközös edzései és Tóth László 4. danos mester bemelegítései jelentettek.
A héten négy alkalom volt az ismerkedésre a bot (jo) és a fakard (boken) alaptechnikáival. Az alap vágások, szúrások, csapások rövid gyakorlása után néhány páros formagyakorlat segítségével fejleszthették az eszközök iránt is érdeklődők a képességeiket. Ezeket az edzéseket Vass Zoli a tőle megszokott humorral fűszerezve, jó hangulatban vezényelt le, és még a spártai különítményt is briliáns módon tudta kezelni :-). Az eszközös edzéseket követően Tóth sensei légzés- és nyújtás-centrikus bemelegítései segítségével ébredezhetett fel a népes csapat, hogy azt követően Elsner sensei délelőtti edzésein gi ne maradhasson szárazon. A délelőtti edzéseket követően mindenki kipihenhette kicsit az edzés és az esti szórakozás fáradalmait, hogy a kora esti technikai edzésekre szellemileg és fizikailag is kipihentebben érkezhessen. A technikai edzéseken Elsner sensei az alapok pontos elsajátításának szükségességét emelte ki leginkább és a gyakorlatokat is ezeknek az alap dolgoknak az elmélyítése érdekében válogatta össze. A kezdők megismerhettek, a haladók pedig pontosíthatták és elmélyíthették a stabilitás legfontosabb ismérveit, a kitérések fontosságát és a technikák kivitelezéséhez szükséges pozíciókat.  Belülről is nagyon jó volt látni, hogy a számos kezdő aikidóka milyen léptekben tudott együtt haladni a sok haladó tanítvánnyal.
A technikai edzéseken egy egymásra épülő, a legegyszerűbb gyakorlatoktól a bonyolultabb, magasabb szintű támadások és technikák felé haladó, komplett rendszert ismerhettünk meg Elsner sensei tolmácsolásában, amelyet megismerve és elsajátítva igen magas megbecsülésre és elismerésre számíthat a gyakorló, aikidós berkekben.
Az edzőtábor jelentős eseményei immár évek óta a kyu-vizsgák és a dan-vizsgák. A 2. és az 1. kyu fokozatokra a pénteki technikai edzés után vizsgázhattak a jelentkezők. Nagyon szép vizsgákat láthattunk a közel háromnegyed órás megmérettetés során. Sajnos nem mindenkinek sikerült a vizsga, ami a fáradságnak és a sérüléseknek a számlájára volt leginkább írható, de legközelebb minden bizonnyal csont nélkül menni fog nekik is. Akiknek sikerültek a vizsgák, azok pedig megérdemelten viselhetik a hakamájukat, illetve újult erővel készülhetnek a fekete öv megszerzésére. A szombati nap valamelyest eltérő a hét többi napjától, ugyanis ezen a napon a délelőtti edzést követi a danvizsga, amelyen most egy első danos és két második danos vizsgázó munkáját élvezhette a vizsgabizottság és a nézősereg. Mindegyik vizsgázó nagyon szép teljesítménnyel, technikai pontossággal teljesítette a rá szabott feladatot és megérdemelten viselhetik az Aikido Alapítvány danfokozatát.
A szombati napra a diplomaosztó még egy fantasztikus meglepetéssel is szolgált az edzőtábori résztvevőknek, ugyanis dr. Fehér Attila sensei és Vass Zoltán sensei megkapták az Aikido Alapítvány 5. dan fokozatát, elismerésül eddigi szakmai és szervezeti munkájukért.
Összegezve az egy hetes tábor történéseit, csak egy negatívumot tudok említeni, TÚL RÖVID VOLT. De hamarosan indulnak a klubokban is az edzések és ez majd valamelyest enyhíti ezt a hiányt, nem beszélve arról, hogy jövőre folytatjuk ugyanitt és ugyan így, mert: „A hagyomány kötelez, a színvonal pedig kötelező…”

Pál Szilárd
2. dan Aikido Alapítvány

A képeket Agatics Róbert készítette. Az összes megtekinthető itt.